”Este foarte important ca medicii să aibă un nivel de protecţie în acest moment, mai ales ţinând cont de faptul că pandemia nu s-a terminat. În momentul de faţă, suntem într-un moment de acalmie. Spitalele în prezent au din ce în ce mai puţini pacienţi şi să dea Domnul să rămână aşa. Din păcate, ştim că până acum sunt 24 de mutante care au fost catalogate şi în curs de transmitere şi, pe lângă acestea, mai sunt încă 13 în evaluare. Ca atare, noi trebuie să fim foarte atenţi”, a spus senatorul PSD în plenul Senatului.

În acest context, Streinu-Cercel a recomandat colegilor să voteze propunerea legislativă a USR-PLUS care vizează modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Proiectul reglementează cadrul general referitor la situaţiile în care medicii vor putea să asigure asistenţă medicală în afara specialităţii pe perioada instituirii stării de urgenţă sau stării de alertă.

”Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei şi atunci când îşi depăşeşte limitele competenţei, cu excepţia cazurilor de urgenţă în care nu este disponibil personal medical ce are competenţa necesară sau când acesta este desemnat pe perioada institui a stării de urgenţă sau a stării de alertă să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”, se arată în document. 

Potrivit inițiativei legislative, ”asigurarea obligatorie acoperă şi riscurile, şi prejudiciile produse ca urmare a exercitării profesiei de către personalul medical, care pe perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă a fost desemnat să acorde asistenţă medicală în afara specialităţii”.

Proiectul de act normativ a fost dezbătut miercuri în plen, votul urmând să fie dat luni, potrivit Agerpres. 

 

By admin