Alexandru Rafila este de părere că românii trebuie să meargă în continuare la vaccinare, pentru că „orice speculație legată de ineficiența vaccinării în legătură cu această tulpină indiană care, chipurile, se transmite comunitar în România, nu este potrivită în acest moment, pentru ca demobilizează oamenii. Oamenii trebuie să se vaccineze, pentru că, evident, tulpinile circulante în România sunt responsive la vaccin, la anticorpi. Anticorpii neutralizează virusul la tulpinile circulante în România”.

„Eu nu cred că este o transmitere comunitară cu această tulpină indiană, nu avem niciun fel de dovadă în acest sens, nici cea mai mică dovadă. Mai mult, vreau să vă spun că și aceste 5 cazuri care au fost diagnosticate la Brașov de laboratorul de la Sfântul Gheorghe nu prezintă decât una dintre cele două mutații, care sunt caracteristice acestei noi tulpini indiene. Săptămâna viitoare, probabil, vom afla mai multe informații de la Institutul Cantacuzino, care a primit 4 din cele 5 tulpini diagnosticate la Sfantul Gheorghe”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, la un post TV.

Primele cazuri de infectare cu o tulpină indiană a coronavirusului au fost identificate în județul Brașov. INSP a anunțat joi că este vorba despre o variantă diferită față de cea ”care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India”. Persoana infectată are 26 de ani care a venit în România în urmă cu o lună. Totodată, INSP a anunțat că este investigat un focar de coronavirus în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, județul Brașov. Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ. Tulpina indiană a fost confirmată până acum în 17 țări din Uniunea European.

Legat de infecțiozitatea tulpinii din India, Alexandru Rafila susține că încă nu este sigur că tulpina din India are o infecțiozitate crescută, așa cum susțin unii medici.

„Tulpina indiană este puțin studiată, nu știm. (…) Eu am văzut de curând articole care menționează că această tulpină probabil că evoluează de mai mult timp în India fără să reprezinte tulpina dominantă. În India este dominantă tulpina din Marea Britanie, iar numărul mare de cazuri înregistrat, inclusiv mortalitatea, se datorează condițiilor precare și accesului extrem de limitat la servicii de sănătate. Acolo sistemul public e puțin capabil să îi preia pe cei infectați zilnic”, a mai spus medicul microbiolog.

By admin