Anunțul a venit chiar zilele trecute. Acest lucru înseamnă că România va primi mult mai puține doze decât era preconizat inițial.

Situația nu este însă singulară, și asta deoarece la nivelul întregii Europe a fost anunțată o reducere a cantității de doze livrate de AstraZeneca.

Vaccinul produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca se află, în prezent, în centrul unor controverse, și asta după ce 13 țări europene au suspendat imunizarea cu serul anti-Covid ca urmare a unor reacții adverse apărute în rândul persoanelor vaccinate. 

Țara noastră a decis să suspende vaccinarea cu un singur lot de vaccin AstraZeneca, punând în balanță beneficiile versus riscurile, după cum însuși coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat. Este vorba despre lotul ABV 2856. 

Probleme s-au mai semnalat și în ceea ce privește ale două loturi, vorbim despre ABV 5300, despre care autoritățile au declarat că nu a ajuns în țara noastră), și ABV5811, suspendat duminică, 14 martie, în regiunea Piemont din nordul Italiei, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi înainte.  “Avem şi noi acest lot în România. Avem nevoie de mai multe detalii, nu înţeleg de ce, de pildă, s-a luat această decizie doar într-o anumită regiune a Italiei, probabil că aici există diferenţe din punct de vedere al lanţului de distribuţie”, afirma Gheorghiță.

 

By admin