În ciuda unei campanii intense care nu a ținut cont de niciun fel de restricții sanitare, partidul Bharatiya Janata – BJP al premierului a pierdut scrutinul. Alegerile au fost câștigate de una dintre cele mai puternice voci critice la adresa premierului. Este vorba despre Mamata Banerjee, care a obținut al treilea mandat de premier regional, fiind singura femeie care conduce un stat indian. 

Numărătoarea oficială a voturilor din acest stat este aproape finalizată, rezultatele indicând victoria Partidului Trinamool Congress (TMC) condus de Mamata Banerjee. Formațiunea a câștigat peste 200 de locuri din cele 294 ale congresului.

Modi a fost acuzat că este mai interesat de câștigarea alegerilor decât de gestionarea pandemiei de coronavirus. 

Rezultatele slabe au loc în contextul în care, la începutul anului, India anunța că a învins virusul și a permis manifestațiile publice și participarea la mari festivaluri religioase. Relaxarea restricțiilor au dus la o explozie de noi infectări, țara fiind acum îngenuncheată de al treilea val al pandemiei. 

Autoritățile au permis tuturor persoanelor să se imunizeze, indiferent de categoria din care fac parte, însă nu sunt suficiente doze de vaccin.

În ciuda crizei sanitare, autoritățile au decis ca alegerile să nu fie amânate. Oamenii au fost chemați la vot și în statele Assam, Tamil Nadu și Kerala sau în regiunea Puducherry. Partidul premierului a reușit să se mențină la putere în statul nord-estic Assam, însă a înregistrat un eșec în celelalte regiuni. 

Spitalele din India sunt arhipline și duc lipsă de paturi și de oxigen, iar crematoriile nu mai fac față, morții fiind incinerați în masă. Țara este a doua cea mai afectată de pandemie din lume, după SUA, cu un bilanț care a ajuns la aproape 20 de milioane de infectări și 218.960 de decese. De 10 zile, autoritățile sanitare au raportat peste 300.000 de cazuri noi de Covid-19 în fiecare zi. Duminică a a fost atins și un record de decese, respectiv 3.689. 

Acestea sunt însă datele oficiale anunțate de ministerul Sănătății. Experții susțin că bilanțul real ar fi de cinci ori mai mare decât cel anunțat, într-o țară de 1,35 de miliarde de locuitori, potrivit hotnews. 

By admin