“Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul (….), iar dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului”, a declarat directorul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor, Artem Sikorski, afirmând că citeşte o traducere în rusă a unui mesaj primit în engleză, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Tot luni, autorităţile belaruse au anunţat că echipajul zborului Ryanair a decis de unul singur să aterizeze la Minsk “fără ingerinţă”, după ce au fost informate despre ameninţarea cu bombă.

“Decizia a fost luată de comandantul echipajului fără ingerinţă externă”, a explicat Igor Golub, comandant al forţelor aeriene belaruse. Potrivit acestuia, pilotul ar fi putut “să plece spre Ucraina, în funcţie de condiţiile meteo şi de rezerva sa de carburant, sau spre Polonia”.

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat la ordinul personal al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a intercepta zborul FR4978 al Ryanair care efectua cursa Atena-Vilnius, capitale a două state UE, şi care se afla în acel moment în spaţiul aerian belarus.

După aterizarea avionului la Minsk şi verificarea sa amănunţită, acesta a decolat din nou spre Lituania.

În timpul escalie de alertă, poliţia belarusă i-a arestat pe opozantul Roman Protaseveci şi pe prietena sa, care se aflau la bord. Tocmai din acest motiv, numeroşi responsabili din Occident cred că întregul incidentul a fost orchestrat.

By admin