În acest an, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului este acordată pentru 24 de proiecte din 18 țări europene. Printre câștigători se află și Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, proiect laureat la categoria „Conservare”. În afară de Biserica de lemn din satul Urși, au mai fost premiate, la categoria „Conservare”, încă 8 proiecte: Gara maritimă, Bruxelles (Belgia); Grădina Castelului Fredensborg (Danemarca); Complexul în piatră Vardzia (Georgia); Casa Am Horn, Weimar (Germania); Podul Plaka, Epir (Grecia); 18 Ormond Quay Upper, Dublin, (Irlanda); Turnul de apă Besòs (Spania) și Mas de Burot, Parcul Natural Els Ports (Spania).

Anunțul câștigătorilor premiilor pentru anul 2021 a fost făcut în cadrul unui eveniment online live co-prezentat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, și Hermann Parzinger, președintele executiv al Europa Nostra.

Susținătorii și pasionații de patrimoniu din întreaga lume sunt îndemnați acum să voteze online pentru a decide Premiul Publicului din acest an, ce va fi acordat în luna septembrie.

AICI se poate vota online pentru oricare dintre proiectele pe care le alegeți – accesați linkul https://vote.europanostra.org/

Votul poate fi dat de oricine din întreaga lume. Pot fi votate 3 proiecte, iar proiectul de pe primul loc având cele mai multe puncte.

Câștigătorul Premiului Publicului va fi anunțat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an. Cu această ocazie vor fi prezentați publicului și laureații Marelui Premiu, fiecare dintre ei urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR.

Câștigătorii la categoria Cercetare sunt: FIBRANET – FIBRe în textile vechi europene (Danemarca/Grecia), Control Shift – Refolosirea patrimoniu industrial european revizuită (Grecia / Olanda) și ART-RISK – Inteligența artificială folosită în conservarea preventivă (Spania).

Mai sunt două categorii premiate, una este dedicată serviciilor aduse patrimoniului de organizații și indivizi, iar cealaltă este intitulată „Educație, Training și Conștientizare”.

LISTA completă a premiilor poate fi consultată AICI

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice din 30 de țări europene.

Premiile Europene pentru Patrimoniu/Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Premiile arată excelența în domeniul patrimoniului și cele mai bune practici și încurajează schimbul transfrontalier de cunoștințe. Premiile aduc importante beneficii pentru câștigători, printre care o mai mare expunere internațională, finanțare ulterioară și creșterea numărului de vizitatori.

By admin