Medicul Carmen Dorobăț spune că eliminarea unor restricții anti-COVID-19 la slujbele din perioada pascală și în Noaptea de Înviere este binevenită, cu condiția respectării regulilor de protecție deja cunoscute.

„Dacă s-a ajuns la un consens între reprezentanții cultelor și Ministerul Sănătății cu o strategie de păstrare a normelor pentu împiedicarea răspândirii virusului, atunci ne vom putea bucura de niște sărbători liniștite și de o lumină pe care să o luăm în suflet, iar de la biserică tot ce înseamnă protecție”, a precizat Carmen Dorobăț. 

Despre intrarea preoților în spitale pentru a fi alături de bolnavii grav de COVID-19, medicul Carmen Dorobăț a declarat, la Realitatea PLUS, că aceasta a fost permisă în unele unități. La fel și pentru rudele acestora. Dar numai în condiții stricte.

„La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, preotul spitalului a intrat în zona respectivă, bineînțeles îmbrăcat ca orice cadru medical. 

Știu că au mai fost cazuri, știu de la managerii de spitale, că au permis intrarea unor aparținători în zonele respective. Dar aici este responsabilitate categorică din partea conducerii spitalului, care trebuie să asigure echipamentul de protecție al persoanelor respective, și persoanele să-și asume că intră într-o astfel de zonă și bineînțeles cu însoțitori din partea cadrelor medicale”, a declarat medicul Carmen Dorobăț, joi, la Realitatea PLUS.

Medicul ieșean a ridicat problema măririi personalului medical și a asigurării echipamentului specific pentru rudele bolnavilor de COVID în cazul vizitelor în spitale. Carmen Dorobăț a amintit despre personalul medical insuficient în acest moment în secțiile de Terapie Intensivă.

„Activitatea de organizare de intalniri cu apartinatorii trebuie făcută cu multă gândire, și personalul medical trebuie să fie suficient de mult ca să acopere activitatea medicală și de a conduce apartinatorii îmbrăcați corespunzător”, a precizat Dorobăț.

„Exista personal medical pe zona de Terapie Intensivă”, mai spune Carmen Dorobăț, însă din cauza ritmului ce se accelerează în urma înmulțirii cazurilor grave se va ajunge la efectivul maxim de ATI.

„În ritmul in care se lucreaza am putea spune că se merge la normare maximă. Cred ca în perioada aceasta, în zona de Terapie Intensivă și în zonele COVID, trebuie să fie personal normat la maxim pentru ca în acest fel să putem acoperi si zona de empatie care, poate, câteodată lipsește din cauza ritmului absolut amețitor în care se lucrează”, a mai spus Carmen Dorobăț.

 

By admin