Anunțul despre includerea produsului tradițional românesc în Registrul UE a fost făcut joi de Comisia Europeană.

„Cașcavalul de Săveni” are o calitate superioară și o culoare mai intensă față de alte produse.

„Cașcavalul de Săveni” este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă.

Condițiile climatice locale, favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate în floră diversă, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția de „Cașcaval de Săveni”.

TOATE produsele tradiționale românești protejate la nivelul Uniunii Europeane, incluse în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) sunt: 

– Magiun de prune Topoloveni, din aprilie 2011- Telemea de Ibăneşti, din martie 2016- Salam de Sibiu, din februarie 2016- Novac afumat din Ţara Bârsei, din aprilie 2017 – Scrumbie de Dunăre afumată, din decembrie 2018- Cârnaţi de Pleşcoi, din octombrie 2019- Telemea de Sibiu, din octombrie 2019- Cașcaval de Săveni, din aprilie 2021

În prezent, există 1.609 denumiri noi pentu produse alimentare deja protejate, dintre care 64 sunt specialități tradiționale garantate. „Cașcavalul de Săveni” întregește lista la 1.610 de produse protejate la nivelul UE, disponibilă în baza de date eAmbrosia, potrivit comunicatului de presă transmis de Comisia Europeană.

Ce înseamnă „Indicație geografică protejată (IGP)”

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Sursa Foto: Ministerul Agriculturii

By admin