Cătălin Avramescu, profesor la Facultatea de Științe Politice Universitatea Bucuresti și fost consilier prezidențial, a declarat, pentru REALITATEA PLUS, că Statele Unite vor o schimbare în relațiile cu Rusia, dar problema o reprezintă capacitatea rușilor de a răspunde acestei provocări.

„Administrația americană a dat ceva semnale că dorește o anumită resetare a relațiilor sale cu Rusia. Ofensele și provocările Rusiei sunt multe. Ocuparea pensinsulei Crimeea, arme de înaltă tehnologie, probelma protecției pe care statul rus o ofera hackerilor de toate culorile. Joe Biden a declarat că va spune Rusiei ce crede el. Problema este dacă rușii vor și asculta. „Nu trebuie să avem așteptări serioase de la întâlnirea de la Geneva”, declara ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Cred că părțile se vor testa reciproc, iar un acord nu va fi posibil. UE și SUA trebuie să se alieze impotriva unor state totalitare și cu putere precum Rusia și China. Totuși, judecând după reacțiile unor guverne europene, sunt sceptic. În UE sunt destule state care blochează un asemenea demers, iar Guvernul Ungariei este un bun exemplu în acest sens”, a spus analistul.  

Cătălin Avramescu consideră că o problemă stringentă în relațiile diplomatice internaționale actuale este reprezentată de tot mai multele dovezi care susțin că virusul Covid-19 a fost „scăpat” dintr-un laborator din Wuhan. „Se acumulează o masă de dovezi din diferite direcții, fundamentate științific, și care indică originea virsusului ca fiind din China, Wuhan. Dacă serviciile secrete SUA vor reuși să demnostreze ceva, atunci relațiile Chinei cu întreaga lume vor avea mult de suferit”, a încheiat Cătălin Avramescu.

By admin