Dacian Cioloș: „Cel mai important punct de pe agendă a fost, desigur, răspunsul comun la agresiunea fără precedent la adresa Uniunii Europene a președintelui belarus Lukașenko, care, într-un act de piraterie de stat, a deturnat un avion european pentru a aresta un jurnalist de opoziție.

Izolarea totală a dictatorului Aleksandr Lukașenko trebuie să fie o prioritate a Uniunii Europene. E nevoie de măsuri rapide și ferme precum închiderea spațiului aerian pentru traficul care provine din Belarus, sancțiuni financiare și comerciale împotriva companiilor de stat și oamenilor de afaceri belaruși care alimentează regimul dictatorial și acțiuni categorice împotriva lui Lukașenko însuși.  Este un act care nu poate rămâne nepedepsit. Dacă UE este șovăielnică, acest precedent periculos va fi cu siguranță speculat și de alte regimuri dictatoriale. 

În aceeași notă, am discutat și despre modul în care trebuie tratat cu Rusia, ca răspuns la acțiunile ei agresive pe teritoriul UE și la tratamentul inuman la care este supus Aleksei Navalnîi.

Nu în ultimul rând, am discutat și despre tabloul european al ieșirii treptate din pandemie, ridicarea restricțiilor de circulație între state și campania de vaccinare care a accelerat promițător în UE în ultimele săptămâni. Certificatele europene COVID-19 vor putea să își atingă scopul, cel prin care libera circulație în UE este redeschisă pentru toți cetățenii, doar dacă statele membre acceptă să nu mai impună unilateral restricții inutile și exagerate.”

Belarus a forțat aterizarea unui avion la Minsk! La bordul avionului Ryanair se afla cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk, Roman Protasevici. Printre cei peste 100 de pasageri sunt și 5 români. Este pentru prima oară când un avion civil privat este DETURNAT. Au apărut și primele reacții din partea comunității internaționale. Liderii UE au cerut decolarea de urgență de pe aeroportul din Minsk, pentru continuarea călătoriei de la  Atena a cursei către capitala Lituaniei. După peste o oră, avionul a decolat către Vilnius, fără 6 oameni la bord. Comisarul european Adina Vălean a anunțat că încă nu se poate confirma oficial prezența unor cetățeni români, dar, „pe surse”, ar fi câțiva români.  

By admin