Studiul, în cadrul căruia cercetătorii israelieni au colaborat cu oameni de ştiinţă de la Universitatea din Padova, Italia, a fost publicat în jurnalul Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Animalul, membru al filumului Chordata, se găseşte în mod obişnuit în Golful Eilat (Akaba, Aqaba) din Marea Roşie. Potrivit oamenilor de știință, această specie se poate regenera, fiecare fragment ştiind exact modul în care să îşi redobândească funcţionarea tuturor sistemelor lipsă ale corpului, devenind în scurt timp trei creaturi independente.

În cadrul studiului, cercetătorii au disecat câteva zeci de ascidii în trei fragmente, lăsând o parte a corpului fără centru nervos, inimă şi o parte a sistemului digestiv. Aceștia au constatat cu surprindere că fiecare fragment nu doar că a supravieţuit disecţiei, dar toate organele s-au regenerat în fiecare dintre cele trei secţiuni.

”Niciodată nu a fost descoperită o asemenea capacitate regenerativă în rândul unei specii solitare care se reproduce sexual”, au notat cercetătorii.

În oceanele şi mările lumii se regăsesc sute de specii de ascidii. De multe ori, exemplarele se camuflează sub formă de protuberanţe pe roci şi, prin urmare, sunt greu de distins în mediul acvatic, potrivit Agerpres. 

 

By admin