“Îmi face o deosebită plăcere să particip la inaugurarea Centrului Eurotlantic pentru Reziliență, instituție constituită în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, care vă asigur că beneficiază de sprijinul deplin al Guvernului, dar și al meu, personal. Înființarea Centrului este o urmare a importanței pe care problematica rezilienței a acumulat-o în ultimii ani, o problematică deosebit de complexă, ce trebuie urmărită îndeaproape ca urmare a impactului pe care îl are în societate, în general, dar și asupra instituțiilor statului, în particular. Mai mult, împărtășesc opinia conform căreia rezilența trebuie conceptualizată dintr-o perspectivă care să permită concluzii operaționale. 

Consolidarea rezilienței a devenit un imperativ atât pe plan național, cât și din perspectiva NATO și a Uniunii Europene. Acestui imperativ trebuie să i se răspundă cu măsuri concrete, la identificare cărora Centrul este chemat să contribuie. 

Centrul va beneficia de un bagaj solid și variat de expertiză, care nu mă îndoiesc că va produce valoare adăugată reală, benefică pentru România, dar și pentru aliații și partenerii noștri. 

Un stat cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri europene și eruro-atlantice. Eu, personal, vă această implicare și sub aspectul solidarității cu partenerii noștri. (…) Consider că este necesar să împărtășim cu aliații și partenerii noștri concluziile la care ajungem, fie ele și de etapă, dată fiind că este vorba despre procese în curs, astfel încât să fim cu toții mai eficienți în combaterea provocărilor și a amenințărilor cu care ne confruntăm cu toții de ceva vreme. Îmi doresc ca Centrul să stabilească un set de conexiuni bogat și solid cu mediile de reflecție europene și euro-atlantice în materie. Un astfel de deziderat presupune o cooperare internațională extinsă.

Prezența astăzi, aici, a secretarului general adjunct al NATO și a vicepreședintelui Comisiei plasează această aspirație sub auspicii deosebitd e favorabile pentru că principalele platforme de cooperare ale României în materie de reziliență vor fi cu precădere cele legate de Alianța Nord-Atlantică și de Uniunea Europeană. Mesajul meu către Centru este: aveȚi tot sprijinul, participarea amplă de astăzi o dovedește cu claritate. Vă urez mult succes!”, a spus Cîțu, în discursul susținut cu acest prilej.

By admin