“Dificultatea constă în faptul că deocamdată nu toate persoanele pot avea acces la vaccinare”, fără a fi condiţionate de criterii precum vârsta sau riscul de a dezvolta o boală, a declarat ministrul francez pentru comerţul exterior, Franck Riester, într-un interviu televizat.”Când lucrurile vor sta altfel, cu alte cuvinte când toată lumea va putea să se vaccineze, vom privi lucrurile în mod diferit. Trebuie să ne pregătim”, a adăugat oficialul, subliniind că vor trebui examinate “chestiunile etice şi juridice” ale problemei.Statele din Uniunea Europeană au anunțat, pe 14 aprilie, o poziție comună pe care o vor prezenta în negocierile din Parlamentul European pentru intrarea în vigoare a certificatului de vaccinare. Potrivit unui document citat de EFE, acesta nu va fi un pașaport care să garanteze automat mobilitatea. 

”În mai puţin de o lună, Consiliul a ajuns la o poziţie comună pentru negocierile din Parlament”, a anunţat preşedinţia portugheză a UE, după reuniunea ambasadorilor celor 27 de state membre. 

Potrivit documentului aprobat de aceștia, certificatul, care ar putea deveni valabil din iunie, nu va permite automat cetăţenilor să-şi recupereze libertatea de mişcare în UE.

”Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui ‘Certificat Verde Digital’ nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie”, se arată în textul aprobat.

În text se precizează că statele membre pot să restricţioneze din motive sanitare mobilitatea cetăţenilor, una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale UE, şi că ”orice măsură care se adoptă nu poate fi extinsă dincolo de ceea ce este strict necesar pentru a salvgarda sănătatea publică”.

Certificatul de vaccinare va fi gratuit, în format electronic sau pe hârtie şi va fi disponibil în engleză şi în limba oficială a ţării emitente. Documentul va avea ”o perioadă de aplicare de 12 luni şi va depinde de un raport al Comisiei după cel târziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum şi de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obişnuită”.

Certificatul va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a fost testat negativ înaintea călătoriei sau dacă a trecut prin infecție.

Cu o menţiune specială pentru Irlanda, având în vedere frontiera virtuală cu Irlanda de Nord şi instabilitatea cu care se confruntă această regiune după Brexit, textul prevede ca statele membre să poată ”accepta certificate eliberate conaţionalilor din terţe ţări pe bază de reciprocitate”. Este, de asemenea, specificat faptul că trebuie avută în vedere situaţia specială a lucrătorilor transfrontalieri, potrivit Agerpres. 

Textul stabilit în urma acordului de miercuri nu este cel final. Decizia oficială va fi luată după negocierile din Parlamentul European, urmând să intre în vigoare la şase săptămâni de la adoptare, cel mai probabil în iunie.

By admin