Guvernul Viktor Orban de la Budapesta vrea să restaureze bisericile istorice de la noi din țară. Proiectul va susține și relansarea economiei românești pentru că lucrările vor fi făcute de firme din România.9,3 milioane de euro sunt alocați pentru renovarea a 262 de biserici istorice din Transilvania. Autoritățile maghiare au anunțat că parohiile pot solicita un sprijin maxim de 42.000 de euro.Secretarul de stat al lăcașurilor de cult din Ungaria susține că proiectul li se adresează enoriașilor maghiari din Transilvania și speră că prin acest demers și relațiile româno-ungare se vor îmbunătăți.

Entuziasmat a fost și ministrul Mediului de la noi din țară, Tánczos Barna, care a apreciat sprijinul oferit de guvernul maghiar. Presa maghiară scrie despre ministrul Mediului Tánczos Barna că și el este responsabil de acest proiect, întrucât activitățile sale de mediu pot fi legate și de viața bisericească.

Autoritățile de la Budapesta s-au mai implicat și în achiziții de imobile culturale de la noi din țară. Este cazul Castelului Wesselényi de la Jibou, un ansamblu baroc care a fost retrocedat moștenitorilor după o serie întreagă de procese.Numai că, moştenitorul a realizat că nu îşi poate permite renovarea şi întreţinerea sa, fapt ce l-a făcut să îl pună spre vânzare cu 900.000 de euro, însă o companie din Cluj l-a cumpărat cu 800.000 de euro iar la scurt timp a și fost vândut unei companii a statului ungar. În prezent, Consiliul Județean Sălaj va ataca în instanță vânzarea obiectului de patrimoniu către compania ungară. 

By admin