Într-un interviu acordat postului de televiziune CNN, fosta primă doamnă a Statelor Unite, i-a acordat preşedintelui Biden nota 10 pentru activitatea sa, are şi o obiecţie.

„I-aş da un A (nota 10 n.r.) şi nu dau uşor note mari! I-aş da un A atât pentru efort şi pentru atenţia sa la detalii şi pentru echipa cu care s-a înconjurat, care este experimentată referitor la cum trebuie să funcţioneze un guvern federal”, a declarat Hillary Clinton în interviul de la CNN.

Fosta primă doamnă a spus că sunt două consecinţe negative majore ale retragerii totale a trupelor SUA din Afganistan până la 11 septembrie. Una este prăbuşirea iminentă a guvernului afgan şi preluarea imediată a puterii de către talibani. A doua este un exod masiv al refugiaţilor.

CNN’s @FareedZakaria speaks with former Secretary of State Hillary Clinton and asks how she would grade President Biden’s first 100 days in office. “I give him an A, and I’m a hard grader.” pic.twitter.com/x0QkZB1nvv

— CNN (@CNN) May 2, 2021

Acest comentariu a apărut la două zile după ce şi Condoleezza Rice si-a exprimat aceleaşi temeri cu privire la retragerea trupelor, în cadrul Comitetului pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor, relatează Realitatea PLUS.

Avertismentul democratei Hillary Clinton vine la doar o zi după ce SUA a trecut, pe 1 mai 2021, comanda taberei militare Antonik din provincia sudică Helmand a Afganistanului forţelor afgane.

Clinton a explicat că dărâmarea guvernului afgan şi preluarea puterii de către talibani ar duce la un război civil în unele părţi ale ţării. Pe cale de consecinţă, miile de afgani care au luptat alături de forţele SUA şi NATO ar rămâne fără apărare. Nu în ultimul rând, pe lângă miile de refugiaţi care ar fugi din Afganistan, s-ar crea premisele resuscitării grupurilor teroriste, în special Al Qaeda şi Statul Islamic, potrivit Realitatea PLUS.

La întâlnirea comună, Condoleezza Rice a plusat. Ea este de părere că nu numai că nu trebuie retrase trupele din Afganistan în totalitate, ci şi că ar trebui ca, la un moment dat, să se întoarcă.

Noul preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, a promis, la 14 aprilie, că, la 20 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, trupele SUA, în număr de 2.500, se vor retrage în totalitate din Afganistan până la comemorarea tragediei.

 „Trupele SUA, ca de altfel şi forţele aliaţilor din NATO şi partenerii operaţionali, vor fi afară din Afganistan înainte să comemorăm 20 de ani de la atacurile atroce din septembrie 2001”, a declarat Joe Biden pe 14 aprilie.

Imediat după anunţul preşedintelui Biden, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat, la Bruxelles, că alianţa a decis retragerea a circa 7.000 de militari din Afganistan

By admin