“Este vorba de un lot de vaccin de la AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de zece zile de la vaccinare fenomene trombotice, apariția unor cheaguri de sânge. Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate”, a declarant, joi, Valeriu Gheorghiță, la un post TV.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că lotul respectiv a avut 1,6 milioane de doze, niciuna neajungând în România, notează ziare.com.

“Lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene. Aș menționă că România nu a primit doze din acest lot”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță a anunțat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe aceasta temă având loc în prezent la nivel european.

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că în Romania nu au fost semnalate efecte adverse grave la vaccinarea cu AstraZeneca.

“Sunt peste 200.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca. În România nu au fost raportate efecte adverse deosebite legate de acest tip de vaccin. Au fost, într-adevăr, raportate mai frecvent reacții adverse, dar ele sunt cele anticipate, cunoscute, respectiv cele locale la locul de administrate și cele generale, care constau în durere de cap, febră, frisoane, dureri musculare sau articulare care persistă, într-adevăr, pe o perioadă mai îndelungată de timp, de circa una-doua-trei zile, medie, și care se ameliorează sub tratamentul obișnuit cu antitermic și antiinflamator”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă decizia legată de suspendarea vaccinării este o chestiune de ore, Gheorghiță a precizat: “Această decizie poate fi luată oricând, cât mai repede după ce noi vom fi înștiințați de motivul deciziei statelor europene. Ne interesează să știm care a fost motivul, ținând cont că, în momentul de față, țările care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au recepționat doze din lotul asupra căruia planează această suspiciune de legătură cu acele evenimente trombotice. Agenția Europeană a Medicamentului analizează în momentul de față toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european și în scurt timp vă face o precizare așa cum este și firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piață a acestui vaccin”. 

By admin