”Liderii europeni au salutat intrarea definitivă în vigoare, de la 1 mai 2021, a Acordului Comercial și de Cooperare între UE și Regatul Unit, care, împreună cu Acordul de retragere și Protocoalele sale, oferă cadrul relațiilor dintre Uniune și Regatul Unit. Șefii de stat și de guvern au subliniat necesitatea implementării integrale și efective a celor două acorduri, evidențiind, totodată, necesitatea desfășurării relațiilor în condițiile unui echilibru permanent între drepturile și obligațiile partenerilor. De asemenea, liderii europeni au reafirmat faptul că relațiile cu Regatul Unit trebuie să rămână reciproc avantajoase, fără a afecta integritatea Pieței Unice, a Uniunii Vamale și a autonomiei decizionale a UE. Consiliul European a făcut apel la Regatul Unit să respecte principiul nediscriminării între statele membre UE”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale

Klaus Iohannis a cerut, la Bruxelles, mai multă solidaritate în UE pentru depășirea pandemiei. Concluziile privind certificatul de călătorie

În intervenția sa, Iohannis a subliniat că este necesar ca cele două acorduri să fie puse în aplicare pe deplin și eficient și, în egală măsură, a reafirmat susținerea pentru principiile unității, solidarității, nediscriminării și asigurării unui tratament egal pentru toate state membre ale Uniunii. Respectarea acestora rămâne prioritară și în contextul noului parteneriat cu Marea Britanie, a subliniat șeful statului. 

Liderii europeni au solicitat Comisiei Europene să asigure implementarea completă a Acordurilor, fiind amintită și continuarea abordării unitare la nivelul Consiliului European a gestionării relațiilor cu Marea Britanie, cu accent asupra respectării drepturilor cetățenilor, condițiilor de concurență echitabilă și a pescuitului, mai arată sursa citată. 

Citește și: ”UE își schimbă strategia în relația cu Rusia. Ce le-a cerut Klaus Iohannis liderilor europeni la Bruxelles”

 

 

By admin