Potrivit Hotărârii CNSU numărul 15 din 5 martie 2021, la intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile. 

„Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă la prezenta hotărâre.

Art.2 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 11 din 19.02.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa la prezenta hotărâre”, potrivit Hotărârii CNSU nr.15/5 martie 2021.

Reducerea carantinei în anumite condiții

Perioada de carantină poate fi redusă la 10 zile, dacă se prezintă un test RT-PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în ţară. Persoanele care fac un test PCR în a opta zi de carantină şi au un rezultat negativ, pot ieşi după zece zile.

Care persoane scapă de carantină – EXCEPȚII

– Persoanele scutite de carantină sunt cele care dovedesc că s-au vaccinat şi au trecut cel puţin zece zile de la administrarea celei de-a doua doze (rapel).

– Persoanele care au avut COVID-19 în ultimele 90 de zile, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la momentul la care au fost confirmate pozitiv. Este acceptat și un test de anticorpi pentu a demonstra că persoanele respective au avut boala.  

Pe lângă actualizarea listei statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic, CNSU a decis ca este permisă continuarea studiilor cu prezență fizică la școală pentru elevii din anii terminali, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar doar în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Accesează pagina Realitatea.NET Coronavirus pentru informații LIVE – VEZI AICI bilanțul Covid.

LISTA GALBENĂ A STATELOR cu risc epidemiologic – CARANTINĂ obligatorie

Lista intră în vigoare de la data de 06.03.2021, ora 21:00.

Cehia San Marino Muntenegru Estonia Seychelles Insulele Turks si CaicosMonaco Israel Bahrain SlovaciaSerbiaMalta Liban SloveniaLetonia Albania IordaniaSuedia Saint LuciaAndorra Ungaria Aruba Emiratele Arabe Unite Franța Luxemburg Republica Moldova PalestinaMaldive Olanda Italia Brazilia Antigua si BarbudaPuerto RicoPolonia KuweitBarbadosAustriaPeru BelgiaMacedonia de NordStatele Unite ale AmericiiKosovo UruguayChile Spania Bulgaria CipruQatarLituania Paraguay Marea BritanieAfrica de Sud

 

By admin