Sancțiunile au fost decise după controlul la un centru de vaccinare de la ROMEXPO după ce un tânăr a făcut public pe Facebook faptul că a primit la rapel o doză de vaccin Moderna, în loc de Pfizer. După ce a reclamat că, din acest motiv, nu poate obține adeverința de vaccinare, acesta a fost contactat de medicul militar Valeriu Gheorghiță, care l-a informat că este în afara oricărui pericol.

Anchetă la cel mai mare centru de vaccinare anti-Covid din București după ce un tânăr a primit alt ser la rapel

Ministerul Sănătății a anunțat joi că a fost informat că o echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică a municipiului București a efectuat în 17 martie un control la Centrul de vaccinare nr. 5 din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din București după ce o persoană a sesizat că i-a fost administrat vaccinul Moderna în loc de vaccinul Pfizer pentru cea de-a doua doză.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii DSP București au constatat că, la nivelul centrului de vaccinare, nu sunt întocmite proceduri/protocoale de lucru,  iar personalul medical și auxiliar nu este instruit privind modul de lucru pentru fiecare etapă (triaj epidemiologic, întregistrarea pacientului cu scanarea cărții de identitate, îndrumare către cabinet, vaccinare, supraveghere postvaccinare și eliberarea adeverinței).

Ca urmare, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, Art. 33, lit. k., astfel:   – A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 20.000 de lei pentru Centrul de vaccinare aparținând de Complexul Multifuncțional Caraiman pentru neîntocmirea procedurilor/protocoalelor și neinstruirea personalului în ceea ce privește modul de lucru și administrarea vaccinurilor Pfizer și Moderna; – O sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei pentru medicul coordonator pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru șineinstruirea personalului; – O sancțiune contravențional în valoare de 2.000 de lei asistentului medical pentru nerespectarea protocoalelor/procedurilor de lucru.

Reamintim că miercuri, 17 martie, Comitetul Național pentru Vaccinare a anunțat că ”s-a solicitat DSP Bucureşti efectuarea unei evaluări oficiale la acest centru pentru verificarea modului în care procedurile în vigoare au fost respectate, implementarea delimitării fluxurilor, în funcţie de tipul vaccinurilor utilizate, respectiv remedierea eventualelor disfuncţionalităţilor constatate.”

Potrivit acestora, bărbatul urmează să primească adeverinţă de vaccinare, pe care se va menţiona tipul vaccinului administrat la rapel.

”Dr. Valeriu Gheorghiţă a solicitat contactul persoanei şi i-a telefonat pentru a o linişti din punct de vedere medical. Nu se impune reluarea schemei de imunizare”, a mai precizat CNCAV.  

By admin