Ioana Mihăilă a precizat că opinia specialiștilor în Sănătate Publică este ca rezultatul pozitiv al unei test din salivă necesită confirmare prin retestarea cu test rapid antigen sau RT-PCR.

Menționăm că noul ministru al Sănătății a ținut să precizeze, înaintea prezentării concluziilor despre testarea elevilor, că are „o comunicare bună cu Ministerul Educației”.

„Am cerut un punct de vedere de la Institutul Național de Sănătate Publica, legat de temele discutate cu Ministerul Educației Concluziile sunt că testarea cu teste rapide antigen clasice prin exudatul nazofaringian mai rămâne opțiune pentru elevii care merg la școală. In ceea ce priveste testarea cu teste din saliva, opinia specialistilor din INSP, si care este concordanta cu recomandarile internationale este ca rezultatul pozitiv al unei test din saliva necesita confirmare prin retestare fie prin metoda RT-PCR, fie a cu test rapid antigen sau PCR. Urmeaza ca impreuna cu Ministerul Educatiei sa luăm decizia de oportunitate cu privire la testarea din salivă pentru elevii care merg la școala”, a declarat ministrul Sănătății.

Ioana Mihăilă a mai anunțat că astăzi (miercuri, n.red.) sau mâine (joi, n.red.) va fi finalizat și Ordinul comun cu Ministerul Educației, necesar pentru condițiile în care vor fi reluate cursurile săptămâna viitoare, după Paște, din 5 mai, așa cum a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

„Suntem în curs de a discuta, când vom avea ordinul comun vom avea și forma finală”, a spus ministrul Ioana Mihăilă, adăugând că documentul va fi gata „cât de curând, azi sau mâine va fi redactată forma finală”. 

Ministrul Sănătății a anunțat și recomandările experților de Sănătate Publică pentru reluarea cursurilor după Paște.

„Cei de la INSP au făcut recomandări pentru reluarea cursurilor la clasele speciale și terminale, legate de metode de prevenție: purtarea măștii, aerisirea și păstrarea distanței fizice”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă.

 

By admin