”Au participat 1.300 de persoane la cele patru evenimente – trei în interior şi unul în aer liber. La Bucureşti am avut trei evenimente, două în interior şi unul în aer liber, la Cluj am avut un eveniment în interior. În Bucureşti nu a fost identificat niciun caz, în Cluj-Napoca o singură persoană a fost depistată pozitiv în urma efectuării unui test rapid în data de 23 mai. Asta înseamnă la opt zile după desfăşurarea evenimentului”, a anunțat Gheorghiu joi, la un post TV. 

Persoana testată pozitiv se vaccinase complet în urmă cu peste zece zile. Ministrul a precizat că acest caz unic nu este statistic relevant sau reprezentativ pentru evenimentele-pilot în ansamblu, mai ales că este foarte posibil ca infectarea să se fi produs la o dată ulterioară evenimentului.

”Pe recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii apare termenul ”între patru şi şase zile” ca termen de care poate fi legată o eventuală infectare de un eventual context sau eveniment. (…) Iar acest caz este la opt zile după evenimentul de la Cluj Napoca”, a explicat Gheorghiu. 

Ministrul a subliniat că rolul acestor evenimente a fost de a demonstra că acțiunile culturale nu reprezintă surse de focare de infecție.

”Nu avem de ce să mai facem astfel de evenimente, pentru că contextul general va permite desfăşurarea de evenimente. Evenimentele pilot au avut rolul de a confirma ce am declarat în ultimul an şi anume că acţiunile culturale nu reprezintă sursă pentru focarele de infecţie, că publicul participant este unul responsabil şi că putem oferi predictibilitate, (…) pe care sectorul cultural-creativ o solicită şi de care avem cu toţii nevoie. Este încă o dovadă că evenimentele culturale se pot organiza în condiţii de siguranţă, independent de rata cumulată a infectărilor. Şi, sigur, totodată, soluţia este şi trebuie să rămână vaccinarea”, a adăugat Gheorghiu. 

Cele 4 evenimente-pilot au fost organizate în perioada 14-22 mai. Acestea au avut loc în interior la Opera Naţională Bucureşti (ONB), la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, iar în exterior, la ONB, potrivit Agerpres.

By admin