“Decizia Coaliției a fost foarte simplă. Decizia este că ne mentinem angajamentul să dublăm alocațiile conform legii, într-un grafic de creștere. Următoarea tranșă de creștere a alocațiilor va fi de la 1 ianuarie. Noi nu suntem ca PSD care mai avea puțin și programa creșterea salariilor și pensiilor în sectorul public pe următoriii 100 de ani. Vedem care este evoluția economică, situația bugetară și în funcție de datele care vin din realitatea economică, vom vedea care vor fi creșterile ulterioare. Dacă vom avea spațiul bugetar, vom lua deciziile la momentul respectiv și le vom anunța. Deocamdată un singur lucru este cert: alocațiile vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2022”, a afirmat Orban, la Parlament. 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a explicat, luni seară, că majorarea alocației copiilor de la 1 iulie nu este posibilă pentru că nu sunt suficienți bani în buget. 

 “Acestea sunt cifrele, aceștia sunt banii. (…) întotdeauna ai și varianta cealaltă, să cheltuiești nesăbuit, să te împrumuți… Această etapizare a fost făcută undeva spre finalul anului trecut, când am sperat că bugetul de anul acesta va putea susține cele două majorări. Când s-a realizat bugetul pentru anul 2021, am putut să plătim pentru alocații 1% din PIB. Eu nu zic că alocația e mare, în niciun caz. (…) Să știți că pentru mulți copii bănuții aceștia nici măcar nu ajung la ei, ajung în buzunarele altora și se duc în niciun caz pe educația lor, abia acolo este problema și mi-aș dori să ajungem să vorbim serios despre subiectul acesta”, a mai afirmat Turcan.

La polul opus, senatorul social-democrat Gabriela Firea a anunțat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că PSD va depune în Parlament, săptămâna aceasta, un proiect de lege prin care alocaţiile pentru copii vor fi majorate de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi de la 427 lei la 600 lei pentru copiii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilităţi. Mai mult decât atât, PSD ia în calcul să atace la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care se amână majorarea alocaţiilor pentru copii

By admin