Transportul celor 134.400 doze de vaccin Moderna ce ajung joi, 8 aprilie, în țara noastră, este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră.

Reamintim că în ultimele trei luni, până pe 7 aprilie, au fost vaccinate 180.794 de persoane cu vaccinul produs de Moderna, în cazul cărora au fost raportate 950 de reacții adverse, 159 la nivel local și 791 de tip general, până pe 7 aprilie.

Din 27 decembrie 2020, de când a început campania de vaccinare,  până pe 7 aprilie, au fost înregistrate 11.600 de reacţii adverse, dintre care 5.405 după Pfizer, 5.245 după AstraZeneca şi 950 după Moderna.

CNCAV preciza în urmă cu o zi că 92 de reacţii adverse sunt în acest moment în curs de investigare.

Dozele sosite joi, 8 aprilie în România, vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.

Urmare a primirii autorizației din partea ANMDMR, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfășura, în calitate de distribuitor angro, operațiuni de deținere, custodie și livrare pentru medicamente cărora li se impun criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuție în lanțul rece (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).

Până la acest moment, în țara noastră au fost recepționate 426.000 doze de vaccin produse de compania farmaceutică Moderna, iar din data de 4 februarie, au fost administrate 258.141 de doze persoanelor programate la vaccinare. Un flacon Moderna este tip multidoză și conține 10 doze a câte 0,5 ml soluție injectabilă.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației, a anunțat CNCAV. 

 

By admin