”Ne pregătim acum să ne continuăm operaţiunile antiteroriste în regiune, pentru a ne asigura că organizaţiile extremiste violente care luptă pentru supravieţuire în zone îndepărtate afgane rămân în permanenţă sub presiune şi sub supraveghere. Vom trece în revistă toate ţările din regiune, diplomaţii noştri vor intra în contact cu ele şi vom discuta despre locurile unde ne-am putea poziţiona aceste resurse”, a declarat McKenzie în cursul unei audieri în Congres pe tema retragerii americane din Afganistan.

Deşi talibanii au promis să împiedice orice atac pe teritoriul american după o plecare a forţelor străine, armata SUA se teme că retragerea coaliţiei va permite resurgenţa unor grupări jihadiste precum Al-Qaida sau Stat Islamic (SI), cu riscul unei prăbuşiri a guvernului afgan, potrivit Agerpres.

McKenzie a evitat să precizeze amploarea acestei redesfăşurări de forţe sau ţările avute în vedere, dar a indicat că propunerile vor fi înaintate şefului Pentagonului, Lloyd Austin, până la sfârşitul lunii. Generalul a evocat posibilitatea unor lovituri aeriene cARE ar putea fi întreprinse din ţări vecine.Astfel de operațiuni necesită un important sprijin din partea serviciilor de informaţii, pe care îl vor pierde odată cu retragerea trupelor. ”După ce vom părăsi Afganistanul şi nu vom mai avea acest ecosistem pe care îl avem acum, nu va fi imposibil, dar va fi dificil”, a subliniat acesta.

Recent, președintele Joe Biden a anunțat retragerea trupelor americane din Afganistan până în 11 septembrie, dincolo de data de 1 mai convenită anterior de precedenta administraţie Trump cu talibanii. În replică, aceștia au anunţat că nu vor participa la conferinţa de pace interafgană la înalt nivel din Turcia, prevăzută să aibă loc sâmbătă. Pakistanul, Qatarul şi Turcia exercită presiuni asupra lor pentru a-i determina să participe. Experţii avertizează că, în lipsa unui acord politic între părțile beligerante înainte de retragerea forțelor internaționale, în Afganistan va izbucni un război civil.

Forţele coaliţiei internaţionale au intrat în Afganistan după atentatele din 11 septembrie 2001 comise de Al-Qaida, organizație susţinută atunci de talibani.

Citește și: ”Avertismentul șefului CIA după retragerea trupelor SUA din Afganistan anunțată de Joe Biden”

By admin