Capitala României a fost poluată masiv în noaptea de 14 spre 15 martie. Toți indicatorii de măsurare a calității aerului din București au “explodat” efectiv, arătând depășiri uriașe. 

La miezul nopții se simțea un miros de ars în toate cartierele bucureștene, aerul fiind irespirabil. Dacă în timpul săptămânii se poate da vina pe trafic, duminică noaptea străzile Bucureștiului sunt pustii, mai ales în condițiile stării de alertă, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi care interzic circulația după ora 22:00 fără motive justificate. 

Motivele poluării din București și zonele limitrofe în data de 14 martie a fost unul care ține de un obicei, o tradiție a locuitorilor de la marginea Capitalei. A avut loc sărbătoarea de Lăsata Secului, ocazie cu care oamenii din comunele de lângă București au ales să ardă cauciucuri. Acestea au degajat un fum gros care a fost dus de vânt și spre București.

Duminică seara erau vizibile zeci de astfel de incendieri generate de locuitori. Acestea generau un fum gros și aerul devenise tot mai greu de respirat. 

Același fenomen a avut loc și anul trecut cu ocazia acestei sărbători, atunci când deja începuse pandemia de coronavirus și România intra în stare de urgență, populația fiind obligată să stea în locuințe, moment în care nivelul de poluare ar fi trebuit să fie unul minim.

Lăsarea Secului reprezintă ultima zi înainte de începerea postului dar și începerea noului sezon agricol. Arderea cauciucurilor se face ca o tradiție greu de înțeles care ar purta noroc pentru roade bune în anul agricol viitor.

By admin