Asociaţii ale lucrătorilor migranţi din Hong Kong au criticat sâmbătă proiectul de vaccinare anti-COVID-19 obligatorie pentru întregul personal domestic străin, calificând drept “discriminatorie şi injustă” această măsură, relatează AFP.

Autorităţile sanitare au anunţat vineri că preconizează obligativitatea vaccinării celor 370.000 de angajaţi străini la domiciliu, majoritatea femei de serviciu originare din Filipine şi Indonezia.

Persoanele care doresc să ceară o viză de lucru, sau să-şi reînnoiască viza actuală, ar trebui – potrivit acestui proiect – să se vaccineze, au precizat autorităţile.

Dacă această măsură se aprobă, ar fi pentru prima oară când la Hong Kong dreptul de muncă al străinilor este direct legat de vaccinare, a declarat presei Dolores Balladares Pelaez, preşedinta asociaţiei Filipinezilor Uniţi din Hong Kong.

Grupuri sindicale reprezentând personalul domestic au declarat că sunt nemulţumite de faptul că alţi străini, sau angajaţi locali ce lucrează, de exemplu, la căminele de îngrijire a vârstnicilor nu sunt obligaţi la rândul lor să fie vaccinaţi.

Autorităţile sanitare au anunţat acest plan de vaccinare după descoperirea a două cazuri de COVID-19 la doi angajaţi domestici infectaţi cu o puternică variantă virală.

Toţi angajaţii personalului menajer au primit ordinul să efectueze un test anti-COVID-19 în următoarele zile, o măsură ce nu implică şi membrii familiilor pentru care lucrează.

By admin