Asociația Forța Fermierilor anunță, într-un comunicat de presă, că va organiza miercuri, 26 mai, începând cu ora 12.00, un marș de protest al tractoarelor în jurul Palatului Parlamentului.

 Principala solicitare este de a pune agricultura națională între prioritățile strategice ale acestui an și este adresată tuturor parlamentarilor din actuala majoritate și liderilor politici ai partidelor la putere.

„Membrii Asociației Forța Fermierilor își propun ca prin acest protest public să oprească bătaia de joc la care este supus sectorul agroalimentar: subvenții de la bugetul național înjumătățite față de 2020, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene, blocajul financiar din sectorul creșterii bovinelor, colapsul sectorului de creștere a porcinelor, problemele noi din sectorul creșterii păsărilor, renunțarea la programul Tomata, excluderea investițiilor în irigații și a celor opt depozite regionale din PNRR, riscul de insolvență pentru fermierii afectați de secetă în 2020 din cauza neacordării despăgubirilor, lipsa unei consultări reale cu fermierii pentru implementarea Politicii Agricole Comune 2021-2027”, se arată într-un comunicat remis presei.

Potrivit lui Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, protestul este “al tuturor fermierilor români, fie că sunt din sectorul vegetal, fie că sunt din zootehnie”.

“Subfinanțarea cronică a agriculturii este o problemă la nivel întregii țări. Vorbim de securitatea alimentară a României și de viitorul satului românesc. Toți fermierii care doresc să vină la acest protest sunt bineveniți, este important ca mediul asociativ din agricultură să vorbească pe o singură voce”, spune Macovei.

By admin