La studiul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA au participat aproape 4.000 de angajați sanitari din linia întâi, testați săptămânal, în perioada decembrie 2020 – martie 2021. Aceștia au fost imunizați cu vaccinul Pfizer sau Moderna.

”Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), cât și ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30%.Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de față care nu provin numai din studii, ci și din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere”, a spus Gheorghiță.

Studiu CDC SUA: Persoanele vaccinate cu ambele doze ale vaccinului anti-Covid NU poartă virusul și NU se îmbolnăvesc

Întrebat dacă, în acest caz, persoanele imunizate pot renunța la mască dacă se află într-o încăpere cu alte persoane vaccinate, medicul a precizat că Centrul European de Control al Bolilor nu a făcut recomandări în acest sens. Mai mult, studiul nu a luat în calcul toate tulpinile virusului, astfel că recomandarea către populație este să respecte în continuare măsurile de protecție. 

”Vorbim de o recomandare a CDC, Centrul american. În momentul de față, Centrul European de Control al Bolilor nu a făcut o precizare în acest sens, așa încât, ținând cont și de faptul că vorbim și de alte tulpini, de alte variante virale circulante, cred că la acest moment este prudent, fiind în plină ascensiune a valului 3, să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție, tocmai pentru a nu contribui inevitabil la creșterea numărului de cazuri. Chiar dacă am fost vaccinați, e important să înțelegem că, până nu avem un număr suficient de mare de persoane vaccinate, nu suntem în siguranță”, a explicat medicul la un post TV. 

”În ceea ce privește renunțarea la aceste măsuri de prevenție strict la persoanele care sunt vaccinate și care nu au un profil medical la risc de a dezvolta o formă severă, care nu sunt imunodeprimați, aici cred că, punctual, putem adopta aceste măsuri la un moment dat, dar trebuie să așteptăm o decizie la nivel național pentru acest lucru”, a adăugat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. 

 

 

By admin