Potrivit anunțului Ambasadei, personalul consular va fi redus cu 75%. În plus, din 12 mai, instituția a anunțat că nu va mai procesa vizele non-imigranţi pentru călătorii nediplomatice.Astfel, ruşii care nu sunt diplomaţi sau solicitanţi de Carte Verde nu vor mai putea aplica în interiorul propriei ţări pentru vize pentru a vizita Statele Unite pentru turism şi alte scopuri. În schimb, ei vor trebui să le solicite în ţări terţe dacă au nevoie.

SUA au luat această decizie după ce o nouă lege rusă a impus limite privind numărul angajaţilor locali care pot lucra în misiunile diplomatice străine.

Ministerul de Externe rus a subliniat că personalul consulatelor ruse din SUA încă emit vize în termen de 10 zile, în ciuda faptului că şi ele au suferit reduceri diplomatice, şi a declarat că nimic nu poate împiedica Washingtonul să completeze personalul aducând cetăţeni americani. Potrivit sursei citate, cota personalului diplomatic american în Rusia este de 455. Fiind însă doar 280 de angajaţi acreditaţi, acest lucru acordă Washingtonului spaţiu suficient pentru a completa numărul personalului, a adăugat sursa citată. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că, practic, decizia ambasadei ar avea un impact redus pentru că, a explicat el, ruşii ”s-au luptat deja” pentru a obţine vize americane.”Ştiţi, aici trebuie să ne uităm la cauza principală a situaţiei tensionate care se dezvoltă în relaţiile noastre bilaterale”, le-a mai spus oficialul rus reporterilor. ”Dacă dezlegăm nodul paşilor neprietenoşi în direcţie opusă, devine evident că precursorul tuturor acestor lucruri este acţiunea neprietenoasă a Statelor Unite”, a adăugat acesta, potrivit Agerpres. 

Peskov a amintit că Rusia ”se aştepta la mai bine” în primele 100 de zile ale preşedinţiei lui Joe Biden. Acesta a salutat, în schimb, acţiunile de extindere a tratatului asupra armelor nucleare New START. ”Acest bagaj pozitiv este încă mic în comparaţie cu încărcătura de negativitate pe care am acumulat-o peste aceste 100 de zile. Din păcate, aceasta predomină”, a completat oficialul rus. 

Citește și: ”Summitul Putin – Biden, în suspans. Condiția pusă de Moscova: să renunțe la ”politica morcovului și a bățului”

 

By admin