Raluca Turcan a precizat că peste 100.000 de români cu vârste de peste 65-70 de ani vor să își continue activitatea și încă aproape 200.000 de până la 65 de ani, aflați în pensie, au ales să muncească în sistemul public.

”Acest proiect are două componente. Una care ține de posibilitatea continuării activității profesionale pentru cei care au atins vârsta de pensionare. Noi am propus 70 de ani. De asemenea, încercăm să eliminăm o inechitate în care persoane pensionate în sistemul public se reangajau a doua zi la stat, obținând un cumul din două surse de venit public. Există în acest sens o decizie a CCR și a CEDO, în care se apreciază că interdicția cumulului pensiei cu salariul este una justă și legiuitorul poate opta pentru ea. Nu crește obligatoriu vârsta de pensionareAceastă măsură este un prim pas prin care încercăm să îi determinăm pe oameni să opteze pentru a rămâne în activitate, statul având avantajul că ne crește baza de contributivitate. 

Am analizat și am văzut că sunt foarte multe persoane de peste 65-70 de ani care doresc să muncească, peste 100.000. Mai sunt și altele până în 65 de ani, dar aflate în pensie, vreo 200.000, care au ales să muncească în sistemul public. 

Opțiunea de a munci până la o vârstă mai înaintată este valabilă și pentru angajații din sistemul privat. Cumulul pensie-salariu aduce un plus de echitate. Cu două surse de venit, cheltuielile trebuie ținute în frâu”, a spus ministrul.

Întrebată dacă această lege nu le va dăuna tinerilor, Turcan a răspuns: ”Îmi doresc să ajungă atât de competitivi încât să își găsească loc de muncă și la stat, și la privat. 

În sistemul privat, pe fond, avem de-a face cu banii angajatorilor, care creează investițiile și locuri de muncă. În sistemul public însă, am interdicția cumulului pensie-salariu, intervenind cu legea salarizării reducem inechitățile, creștem competiția în instituții, care vor fi interesate să își eficientizeze competitivitatea”, a spus ministrul Muncii.

Despre faptul că mulți angajați de la stat nu și-ar face treaba, Turcan a spus că noua lege va obliga instituțiile să își regleze politica de resurse umane. ”Ca ministru și cetățean cu părinți  bugetari care și-au făcut datoria, nu pot să îi anatemizez pe toți și să îi consider pe toți pierde-vară. Dacă sunt excepții, instituțiile trebuie să își regleze politica de resurse umane. Această măsură pune presiune inclusiv pe instituțiile publice, care vor fi obligate să ia măsuri. Dacă sunt oameni care nu au ce căuta la locul de muncă, nu își vor permite să plătească în continuare salariile”, a mai spus ministrul Muncii.

By admin