La studiu, publicat pe serverul medRxiv, au participat aproximativ 950 de angajați sanitari din Marea Britanie care au primit prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech. Peste 260 dintre aceștia au declarat că au avut Covid-19 înainte de a se vaccina. 

Rezultatele studiului, care încă nu a fost evaluat inter pares (peer-reviewed), au arătat că umflarea ganglionilor a apărut mai frecvent în rândul celor care au avut boala. Procentul celor care au dezvoltat acest efect secundar a fost de patru ori mai mare în rândul celor care s-au infectat anterior vaccinării (4% versus 1%). De asemenea, în rândul acestora au fost raportate și mai multe efecte secundare comune, precum febra, oboseala, durerile musculare și de articulații. 8% dintre aceștia au avut febră, comparativ cu doar 2% din cei care nu au avut Covid-19. Dureri musculare și oboseală au fost raportate de 30%, respectiv 29% din cei care au avut virusului, comparativ cu doar 15%, respectiv 20% în cazul persoanelor sănătoase. 

”În cadrul unui studiu observațional, angajații sanitari din Marea Britanie au raportat efectele secundare dezvoltate după prima doză a vaccinului BNT162b2/Pfizer. Infecția anterioară cu COVID-19 (…) a fost asociată cu un risc mai ridicat de efecte secundare raportate, printre care și limfadenopatia post-vaccinare”, concluzionează cercetătorii. Potrivit acestora, perioada care a trecut de la vindecare până la administrarea vaccinului nu a afectat severitatea efectelor secundare, cercetătorii menționând și că nu au descoperit o corelație legată de Covidul de lungă durată, potrivit hotnews.

 

 

By admin