OrtodoxeSf. Mc. Vasilisc şi Marcel; Sf. Părinţi de la Sinodul al II-lea EcumenicGreco-catoliceSf. m. Vasilisc; Sf. Rita de CasciaRomano-catoliceSs. Rita din Cascia, călug.; Emil, m.

Biserica îi prăznuiește astăzi, 22 mai, pe Sfinții Părinți participanți la Sinodul al II-lea Ecumenic, convocat în anul 381 de către împăratul Teodosie cel Mare la Constantinopol.

Prima Sfântă Liturghie dedicată Părinților de la Sinoadele I şi II Ecumenice a avut loc în data de 16 iulie 518. De-a lungul timpului, prima duminică după data de 16 iulie s-a transformat într-o sărbătoare închinată Părinților participanți la Sinodul al IV-lea Ecumenic.

În 22 mai, Biserica face pomenirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul al II-lea Ecumenic (381).Sinodul s-a desfăşurat la Constantinopol, în perioada mai – iulie, la decizia împăratului Teodosie cel Mare (379-395), pentru a restabili pacea în Biserică.Tulburarea Bisericii a fost provocată de o erezie anti-trinitară (macedonianismul), învăţătură ce nega dumnezeirea, egalitatea şi deofiinţimea Sfântului Duh cu Tatăl şi cu Fiul.Printre cei 150 de ierarhi prezenţi la Sinodul al II-lea Ecumenic au fost: Meletie al Antiohiei, Timotei al Alexandriei, Chiril al Ierusalimului, Diodor de Tars, Grigorie de Nyssa şi Petru de Sevasta (fraţii Sfântului Vasile cel Mare, 379), Amfilohie de Iconiu, Gerontius sau Terentius de Tomis – Constanţa în Sciţia Mică, Martyrius de Marcianopolis (Devna – Bulgaria).Sfântul Grigorie de Nazianz, episcop al Constantinopolului, a fost preşedinte al sinodului după moartea episcopului Meletie al Antiohiei, la sfârşitul lunii mai. În urma retragerii Sfântului Grigorie de Nazianz, preşedinţia sinodului a revenit noului episcop de Constantinopol, Nectarie.Au fost prezenţi şi 36 de episcopi pnevmatomahi, adepţi ai ereziei ce nega dumnezeirea Sfântului Duh, pe care împăratul Teodosie şi Sfântul Grigorie sperau să-i câştige pentru Ortodoxie, încercare sortită eşecului.Lucrările sinodului, recunoscut ca Sinodul al II-lea Ecumenic, datorită importantelor decizii dogmatice formulate şi recunoscute unanim de întreaga Biserică, s-au încheiat la 9 iulie 381, scrie agerpres.ro. 

Totodată, Cuviosul Nicodim Aghioritul menționează prăznuirea separată a celor șapte Sinoade Ecumenice în mănăstirile Sfântului Munte Athos. Așadar, primul este după Înălţare, al doilea pe 22 mai, al treilea pe 9 septembrie, al patrulea pe 11 iulie, al cincilea pe 25 iulie, al şaselea după 14 septembrie iar al șaptelea pe 11 octombrie.

Potrivit Calendarului Ortodox, pe 22 mai sunt pomeniți și următorii sfinți:

Sfântul Mucenic Vasilisc;Sfântul Mucenic Marcel;Sfântul Ioan Vladimir, cneazul Serbiei;Sfântul Pavel din Peloponez;Sfântul Mucenic Codru;Sfânta Muceniță Sofia, doctorita;Sfântul Mucenic Zaharia de la Prusa.

Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 mai şi în 3 martie.La această din urmă dată este sărbătorit împreună cu Sfinţii Mucenici Eutropie şi Cleonic. Aceşti doi Sfinţi mucenici împreună cu Sfântul Vasilisc au fost supuşi la multe chinuri pentru credinţa lor în Hristos.

Cine a fost Sfântul Mucenic Vasilisc. După moartea Sfinţilor Eutropie şi Cleonic, Sfântul Mucenic Vasilisc a rămas viu în temniţă. A fost omorât mai târziu, în urma altor chinuri pe care le-a suferit, prin tăierea capului.

By admin