Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Iosif sunt cinstiți atât pentru faptul că au aparat învățătură ortodoxă în față influențelor calvine, cât și pentru că au întărit unitatea românilor în jurul dreptei credințe.

Sfântul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardealului între anii 1640 și 1643. S-a născut în Țară Ardealului, în jurul anului 1600, într-un sat din Transilvania, din părinți drept-credincioși. Din copilărie a intrat în obștea Mănăstirii Putna din Moldova unde a învățat caligrafia și tehnică pictării icoanelor. Atât pentru învățătură lui aleasă, cât și pentru viață lui îmbunătățită, Dumnezeu a rânduit să fie ales în scaunul de mitropolit al Ardealului. Potrivit tradiției, a fost hirotonit întru arhiereu la Târgoviște. De aici s-a întors fiind inslatat în scaunul mitropolitan din Albă Iulia. Principele de atunci Gheorghe Rakoczi i-a impus îndatorirea de a difuza un catehism calvin printre români. Pentru că refuzat acest lucru, mitropolitul a fost trimis în închisoare, unde a stat vreme de nouă luni. După eliberare a plecat la Mănăstirea Putna, unde a și trecut la Domnul.

Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut în Transilvania dintr-o familie de sârbi stabilită în părțile Aradului, însă o bună perioada a vieții sale a locuit în Țară Românească. La Târgoviște a fost călugărit sub numele de Sava. A fost ales mitropolit al Transilvaniei în anul 1656, pastorind vreme de douzecisipatru de ani însă, tot într-o perioada în care la conducere se aflau principii calvini. În 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat și trimis în temniță. Nu se știe dată exactă când a trecut la cele veșnice.

Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș a fost hirotonit de către mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe când acesta era exilat la Jolkiev, în Polonia. Sfântul Iosif Mărturisitorul s-a împotrivit încercărilor de atragere a românilor la Biserica Româno-Catolică, fapt pentru care a fost aruncat în închisoare. Nu se știe cu exactitate perioada cât a stat în închisoare. Fiind eliberat a încercat să-și reocupe scaunul episcopal, dar fără să reușească. Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul a murit în jurul anului 1711.

Pe 21 octombrie 1955, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici, stabilind ziua de prăznuire la 24 aprilie. Un alt român transilvănean pomenit în calendarul ortodox pe 24 aprilie este episcopul Iosif al Maramureșului, după cum că hotărât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe la 20 iunie 1992, scrie crestinortodox.ro.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Simion Ștefan. Proclamarea oficiala a canonizarii Sfantului Ierarh Simion Stefan, mitropolitul Transilvaniei, a avut loc pe 30 octombrie 2011.

By admin