”Trăim într-o epocă de competiţie globală şi trebuie să răspundem la multe ameninţări şi provocări simultan.Provocările cu care se confruntă în prezent Alianţa Nord-Atlantică vizează Rusia şi China, care resping ordinea internaţională bazată pe reguli, ameninţarea terorismului care persistă, ameninţările sofisticate de atacuri cibernetice, tehnologii perturbatoare şi schimbările climatice”, a spus Stoltenberg într-o conferință de presă.

În acest context, secretarul general al NATO a subliniat că nicio țară și niciun continent nu pot face față singure tuturor acestor provocări. ”Dar Europa şi America de Nord nu sunt singure, sunt împreună în NATO”, a subliniat Stoltenberg.

Declarațiile au fost făcute cu doar câteva zile înaintea summitului de la Bruxelles, care va avea loc luni.

Reuniunea liderilor ţărilor aliate intervine într-un moment ”esenţial” pentru Organizaţie, a spus secretarul general al NATO, adăugând că aceasta se va axa pe agenda de reforme pe care Alianţa doreşte să o promoveze până în 2030, retragerea comună din Afganistan în acest an şi tensiunile în relaţiile cu Rusia.

Aliații vor discuta și despre întărirea apărării colective şi consolidarea rezilienţei infrastructurilor-cheie şi a lanţurilor de aprovizionare. Una dintre ambiţiile NATO este promovarea unor noi centre de cooperare tehnologică între aliaţi, cu sprijinul unui nou fond de inovare, care să susţină start-up-urile, proiect care se aşteaptă să primească undă verde la summit, a mai spus Stoltenberg.

În ceea ce privește cheltuielile pentru apărare, secretarul general a subliniat că acestea au crescut în majoritatea țărilor membre, dar a atras atenția că sunt necesare investiții mai multe pentru ”a corespunde mai bine ambiţiilor înalte”. În 2021, pe ansamblul Organizaţiei, aliaţii europeni şi Canada vor aloca 1,7% din PIB-ul lor  pentru cheltuieli militare, uşor în scădere faţă 2020 (1,71% din PIB). Alianţa este încă departe de obiectivul propus de a atinge 2% până în 2024.

În acelaşi timp, Alianţa Nord-Atlantică prevede intensificarea eforturilor pentru menţinerea ordinii internaţionale, aprofundarea parteneriatelor şi îşi propune să accelereze formarea forţelor de securitate şi creşterea capacităţilor de apărare ale ţărilor partenere.

O altă preocupare a NATO o reprezintă schimbările climatice. Organizația studiază cum pot fi reduse emisiile rezultate în urma activităţilor militare sau a acţiunilor asociate acestora.

În ceea ce privește securitatea cibernetică, liderii statelor membre ar putea aproba o nouă politică, prima în şapte ani, potrivit Agerpres. 

Citește și: ”Vladimir Putin: Extinderea NATO spre Est, ”o linie roșie”. Rachetele lansate din România și Polonia pot ajunge în 15 minute în centrul Rusiei”

 

 

By admin