Idriss Déby avea 68 de ani și era un aliat al țărilor occidentale.

Președintele era așteptat să susțină discursul în urma victoriei în alegeri, dar a ales să viziteze trupele pe front, a declarat șeful său de campanie. Potrivit presei locale, soldații au fost atacați de militanții FACT (Frontul Schimbării și Concordiei din Ciad), care au primit armament în Libia și au intrat în Ciad pe 11 aprilie, cu scopul de a scăpa țara de regimul lui Déby. Trupele au fost nevoite să se retragă ca urmare a avansului insurgenților spre capitala N’Djamena, relatează africanews.com

În urma decesului președintelui, Constituția țării a fost suspendată. Ciadul va fi condus de un consiliu militar interimar, sub coordonarea generalului Mahamat Idriss Déby Itno, fiul președintelui. Guvernul interimar va rămâne în funcție 18 luni. 

Potrivit rezultatelor parțiale anunțate luni, Déby urma să obțină un nou mandat de președinte, câștigând alegerile cu 79,3% din voturi. 

Idriss Déby conducea țara central-africană de peste 30 de ani. De-a lungul timpului, a supraviețuit mai multor comploturi militare.Președintele Ciadului a fost un aliat al Franţei în combaterea terorismului islamist în Africa. În prezent, în țară sunt prezenți militari francezi care participă la Operaţiunea Barkhane, din nordul statului Mali.

 

By admin