La mai bine de un an de la începutul pandemiei, sistemul sanitar a ajuns la limită. Cazurile de Covid sunt mult mai grave în valul 3, spun specialiștii.

“Avem mulți pacienți desaturați, care ajung la spital în stare gravă, mulți tineri fără comorbidități”, spune Emilia Turucz, medic specialist medicină de urgență.

“Avem de-a face cu forme medii și severe în cea mai mare parte a cazurilor. Mulți intubați și pe ventilație. În ultimele zile, am ajuns la maximul pe care-l putem suporta ca și compartiment Covid în cadrul UPU Târgu-Mureș”, spune Maria Salanța medic coordonator UPU-SMURD Târgu Mureș.

Medicii au ajuns și ei la capătul puterilor. Pe lângă munca fizică depusă zilnic, doctorii care tratează pacienți Covid ajung să fie epuizați și psihic. Tot mai mulți dintre ei au sindromul burnout – oboseală extremă și stres provocat de munca în exces. 

“Când vii în zona Covid și vezi oameni care de patru zile nu au dormit că nu au aer și sunt epuizați, agitați și se uită la tine cu ochii disperați să ajutăm… Sunt zilnice tragedii în care dimineață am vorbit cu pacienta de 31 de ani și a doua zi am aflat că a murit”, mai spune Emilia Turucz.

Imaginile din spitalele Covid au fost publicate de Raed Arafat. În finalul clipului, Departamentul pentru Situații de Urgență face un apel la români să respecte regulile de protecție, să se testeze și, cel mai important, să se vaccineze. 

 

By admin