O prezenţă militară sporită şi de securitate la punctele de trecere era vizibilă în capitala afgană, iar o sursă din domeniul securităţii a declarat că oraşul a fost plasat în “stare de alertă”. Patrulele militare au fost sporite în principalele oraşe ale ţării, a adăugat sursa citată.

În conformitate cu acordul încheiat în februarie 2020 cu talibanii de administraţia Trump, trupele străine ar fi trebuit să părăsească ţara până la 1 mai, iar talibanii ar fi trebuit să se abţină de la atacuri asupra trupelor şi bazelor militare străine. Preşedintele Joe Biden a anunţat însă luna trecută că retragerea trupelor SUA se va derula până la 11 septembrie, prelungindu-se cu luni de zile după 1 mai.

Violenţa împotriva afganilor a crescut în ultimele săptămâni, peste o sută de membri ai personalului forţelor de securitate fiind ucişi.

Talibanii au răspuns deciziei administraţiei Biden cu o retorică dură şi au ameninţat cu consecinţe, boicotând o conferinţă crucială din Turcia de luna trecută plănuită pentru relansarea negocierilor de pace interafgane de la Doha.

De atunci au fost menţinute contacte, susţin oficiali şi surse talibane, într-un efort de a-i convinge pe talibani să se întoarcă la masa de negocieri şi să accepte prelungirea prezenţei trupelor străine.

Până sâmbătă nu se ştie cu claritate dacă s-au realizat progrese concrete şi nu s-au anunţat acorduri privind o prelungire a termenului retragerii trupelor străine, notează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a postat sâmbătă pe Twitter că faptul că a trecut termenul-limită înseamnă că “această încălcare a principiilor a deschis calea pentru ca luptătorii talibani să întreprindă orice acţiune pe care o consideră adecvată împotriva forţelor de ocupaţie”.

El a adăugat însă că toţi combatanţii vor aştepta o decizie a conducerii talibanilor.

By admin