Întrebat fiind dacă lucrurile merg către o confruntare militară, politicianul a răspuns că o asemenea evoluţie a lucrurilor ar fi complet contrară intereselor celor două state.

Antony Blinken: „Am fost martori în ultimii ani că atitudinea Chinei a fost mai asupritoare pe plan național şi mai agresivă pe plan internațional. Acesta este un fapt.”

Şeful diplomaţiei americane a fost întrebat și ce părere are despre acele informaţii potrivit cărora se presupune că China a furat proprietăţi intelectuale în valoare de sute de miliarde de dolari sau poate şi mai mult de la Statele Unite.

Antony Blinken : „Pentru guvernul condus de Joe Biden, asta reprezintă un motiv real de îngrijorare. Aceasta seamănă cu situaţia când cineva încearcă să concureze în mod necinstit şi din ce în ce mai agresiv. Guvernul Biden însă este eficient şi puternic pentru a aduna acele ţări care au o gândire similară cu noi şi care au fost la rândul lor victime ale acestor practici şi împreună putem stopa Beijingul. Scopul Statelor Unite nu este să ţină în frâu China, ci să păstreze ordinea pe baza regulilor, care acum sunt puse la încercare de către statul din estul Asiei”.

Conform RADOR, Antony Blinken va sosi astăzi la Londra la întâlnirea grupului G7, organizaţia care îi întruneşte pe miniştri de externe şi de dezvoltare ai celor mai dezvoltate ţări din punct de vedere industrial. Unul din subiectele aflate pe agenda întâlnirii este China.

By admin