Studiul a fost realizat pe un grup de 1.137 de persoane – pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 după perioada de spitalizare.

Conform rezultatelor, 60% dintre pacienţii spitalizaţi din cauza Covid-19 au fost în continuare afectaţi de cel puţin un simptom la şase luni de la infectare.Mai mult, un sfert dintre aceştia au prezentat trei sau mai multe simptome, iar 2% au fost spitalizați din nou.

”O senzaţie semnificativă de oboseală, dificultăţi în respiraţie, precum şi dureri musculare şi articulare se numără printre manifestările clinice persistente cel mai frecvent raportate” cu prilejul controalelor de urmărire la trei şi la şase luni în urma spitalizării pentru tratarea Covid, arată studiul. 

Cercetătorii au observat, de asemenea, ”o corelaţie între severitatea iniţială a maladiei şi persistenţa pe termen lung a simptomelor”. Mai exact, persistenţa a cel puţin trei simptome la şase luni de la infectare ”este mai frecventă la persoanele care au fost internate la Terapie Intensivă din cauza Covid în comparaţie cu cele care au fost spitalizate în alte servicii medicale, precum şi la pacienţii care au prezentat cele mai multe simptome în momentul internării în spital”.

Oamenii de ştiinţă mai spun că, ”deși bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta forme grave, femeile par să aibă un risc mai mare de a suferi de simptome persistente ca şi durată”.

Studiul atrage atenția și asupra consecințelor la nivel economic și social al ”Covid-ului lung”: o treime din pacienții care au raportat simptome după şase luni şi care exercitau o activitate profesională în momentul infectării nu a mai revenit la muncă. Rezultatele sunt în concordanţă cu cele ale mai multor studii realizate în alte ţări în ultimele luni, potrivit hotnews. 

 

 

By admin