MAE a anunțat că în urma demersurilor întreprinse de Ambasada României la Paris, autorităţile judiciare franceze şi-au dat acordul pentru preluarea trupului neînsufleţit al cetăţeanului român care a fost ucis într-o parcare în Franţa în vederea repatrierii în cursul săptămânii viitoare.

Șoferul român Mihai Spătaru a fost ucis cu o sabie duminică, 16 mai, într-o parcare de pe autostrada N28 din Franța. El era cu soția sa în Franța, și ea șofer de TIR. Tânărul a fost ucis cu o sabie de un bărbat în spatele camionului, după ce coborâse pentru a merge la toaletă. Soția sa s-a grăbit să intervină, dar până a ajuns la locul trragediei, acesta deja fugise. Din păcate, niciun alt coleg șofer de TIR nu a venit să-l ajute.

Șofer român de TIR, UCIS CU SABIA într-o parcare din Franța. Niciun coleg nu a coborât să-l ajute

MAE a transmis că Ambasada României la Paris a efectuat demersuri pentru identificarea şi notificarea familiei persoanei decedate şi este în contact cu aceasta.Încă de la momentul notificării decesului cetăţeanului român pe teritoriul Republicii Franceze, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanţele producerii acestui incident, a precizat MAE.În egală măsură, Ambasada României la Paris a sesizat acest caz, prin demersuri punctuale la nivelul Ministerului de Interne şi Ministerului Afacerilor Externe, pentru a exprima îngrijorarea şi preocuparea faţă de deteriorarea situaţiei de securitate din zonele utilizate de transportatorii profesionişti pentru repaos. În acest context, a fost avansată inclusiv sugestia de a fi avute în vedere eventuale măsuri de siguranţă publică în astfel de zone, astfel încât, pe viitor, asemenea incidente să fie prevenite.MAE mai precizează că Ambasada României la Paris va menţine dialogul cu familia persoanei decedate şi cu autorităţile franceze, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară specifică, inclusiv pentru îndeplinirea formalităţilor legate de repatrierea trupului neînsufleţit al persoanei decedate şi eliberarea certificatului de deces.

Comisarul european Adina Vălean, APEL către țările UE după uciderea șoferului român de TIR – Măsuri pentru siguranța transportului 

By admin