Acesta este al doilea caz din regiune care prezintă cheaguri de sânge după administrarea serului și primul deces. Autoritățile sanitare au subliniat că în Alberta au fost administrate până acum 253.000 de doze AstraZeneca.

Luna trecută, provincia Quebec a raportat primul deces al unui pacient care fusese imunizat cu același ser, potrivit hotnews. 

Reamintim că, în aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat ca formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca să fie inclusă la efectele secundare foarte rare. Deși a fost stabilită ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, EMA recomandă continuarea administrării serului, întrucât beneficiile depășesc riscurile.

Mai multe țări europene au restricționat însă administrarea vaccinului anglo-suedez în rândul persoanelor cu vârsta sub 60 sau 30 de ani, după ce s-a observat că persoanele tinere ar avea o susceptabilitate mai ridicată de a dezvolta tromboze după vaccinarea cu acest vaccin.

By admin