Vaccinarea copiilor şi adolescenţilor reprezintă următoarea etapă a campaniilor de vaccinare, dupîă ce la sfârșitul anului trecut, vaccinarea împotriva COVID-19 a început cu serul dezvoltat de Pfizer/BioNTech. 

Vaccinul de la Novavax foloseşte tehnologie diferită de cele pentru vaccinurile deja autorizate în lume. Este un vaccin numit “subunitar”, pe bază de proteină care declanşează un răspuns imun, fără viruşi. Poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius.  Administrarea acestui vaccin nu este încă autorizată de nicio ţară, inclusiv pentru adulţi. În martie, Novavax anunța că vaccinul său este eficient 89,7% contra formelor simptomatice ale bolii, potrivit testelor clinice definitive, făcute în Marea Britanie pe mai mult de 15.000 de persoane cu vârste de la 18 ani în sus. Un alt test clinic în faza a treia pe adulţi este, în prezent, în curs în SUA şi în Mexic. 

Novavax a anunțat luni că va testa “siguranţa şi eficienţa” vaccinului său anti-COVID-19 pe 3.000 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani”, în “mai mult de 75 de locuri din Statele Unite”.

Două treimi dintre participanţi vor primi vaccinul şi o treime un placebo, în două doze administrate la 21 de zile distanţă. În a doua etapă, şase luni mai târziu, cei care au primit placebo vor primi vaccinul, şi invers, cu scopul ca toţi participanţii să primească remediul. 

Copiii vaccinați vor fi urmăriţi pe o perioadă de până la doi ani după administrare, asigură compania.               

Novavax va depune cerere de autorizare de urgenţă în Marea Britanie și în Statele Unite. 

Și alte companii producătoare de vaccinuri anti-COVID-19 fac studii clinice la adolescenţi, printre care Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson.

By admin