Arlene Foster, cheia negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat că va demisiona și de la șefia partidului său, DUP, în mai. ”Odată ce va fi ales, voi colabora cu noul lider la aranjamentele pentru tranziție”, a declarat aceasta. 

Anunțul vine într-un moment dificil pentru Irlanda de Nord, unde Brexitul a creat mari tensiuni după trei decenii de violență între catolici, care sunt în favoarea reunificării cu Irlanda, și protestanții care sunt în favoarea coroanei britanice. Violențele s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morți până la acordul de pace de Vinerea Mare, din 1998.

Fidelă coroanei britanice, Arlene Foster (50 de ani) a revenit în funcția de prim-ministru al Irlandei de Nord în ianuarie 2020, după ce a fost nevoită să renunțe la funcție fiind implicată într-un scandal privind gestionarea subvențiilor pentru energiile regenerabile .

În timpul negocierilor privind Brexit, în calitate de lider al DUP în Parlamentul Londrei, unde a asigurat o majoritate fragilă în guvernul condus de Theresa May, a influențat negocierile cu Bruxelles, partidul cerând o separare clară cu UE. După victoria covârșitoare a conservatorilor lui Boris Johnson la alegerile legislative din 2019, care au pus capăt rolului DUP, Foster nu a putut împiedica însă stabilirea controalelor vamale între Irlanda de Nord și Marea Britanie, potrivit hotnews. 

By admin