“Tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii. Aceste mutaţii care sunt identificate pe această tulpină se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale, aşa încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinărilor”, a afirmat Gheorghiță, la Centrul de vaccinare drive-thru din Piața Constituției. 

Potrivit medicului militar, vaccinurile își mențin eficiența față de formele severe ale bolii, față de posibilele complicații, dar și faţă de riscul de spitalizare.

De asemenea, spune medicul, măsurile de prevenție, atât cele nefarmaceutice, cât și vaccinarea anti-Covid își păstrează eficiența.

“Tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie, indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi. Aceleaşi măsuri de prevenţie îşi păstrează eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea”, a mai spus Gheorghiță.

În urmă cu scurt timp, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a fost informat că un laborator de analize din orașul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună.  La data recoltării, respectiv pe 26 aprilie, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Este vorba despre o variantă indiană, o mutație a tulpinii, și NU despre tulpina principală, cea care a provocat situația epidemiologică extrem de gravă din India.

By admin