Acesta a anunțat că a căzut de comun acord cu reprezentanții tuturor cultelor ca bolnavii să poată fi vizitați la spital de rude sau preoți.

”Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâiine va fi semnat. Vor conţine toate modificările cerute de reprezentanţii cultelor, va contine modificări pe care MS le consideră necesare, vorbim de măsuri de protecţie. Vorbim de un ordin din aprilie 2020, deci e vorba de un ordin de mai bine de un an de zile. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului”, a declarat Vlad Voiculescu.

Întrebat despre faptul că persoanele care au decedat cu diagnosticul COVID sunt puse în saci, fără haine, ministrul a afirmat că este vorba de o interpretare greșită.

“Nu există nicio prevedere a ordinului de ministru că oamenii nu pot fi îmbrăcați. Sicriul va fi sigilat”, a declarat Vlad Voiculescu.

În ordinul 570 din 6 aprilie 2020, privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), sunt descrise 2 situații referitoare la înmormântrea persoanelor decedate cu diagnosticul COVID:

– când cei decedați nu au fost autopsiați “cadavrul (…) nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide.”

– când cei decedați au fost autopsiați, ordinul prevede că “se îmbălsămează (cadavrul) cu caracter obligatoriu pentru a preveni transmiterea infecției. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.”

By admin