Opoziția reclamă că puterea vrea să ”curețe” scena politică de ”indezirabili”.

Promulgarea legii controversate are loc în contextul în care, pe fondul stagnării economice și al numeroaselor scandaluri de corupție, partidul Kremlinului, Rusia Unită, a scăzut în sondaje.

Criticii Kremlinului mai consideră că legea îl vizează în special pe principalului opozant al lui Putin, militantul anticorupție Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în detenție. Parchetul a cerut justiției să califice organizaţiile sale drept “extremiste”, la fel ca unele formaţiuni ultranaţionaliste şi religioase. În motivare, procurorul susține că mişcarea lui Navalnîi caută să “destabilizeze situaţia socială” în Rusia “sub acoperirea unor sloganuri liberale”.Rețeaua de birouri regionale ale opozantului a fost deja clasată ca “extremistă” de către serviciile de supraveghere financiară.

În ultimele zile, mai mulţi critici ai puterii au fost vizaţi de percheziţii, între care Andrei Pivovarov, care conducea organizaţia Open Russia, având legătură cu oligarhul aflat în exil Mihail Hodorkovski. Pivovarov a fost plasat în arest preventiv pentru două luni, potrivit Agerpres. 

By admin