”Din martie 2020 până în prezent, am anchetat şi am răspuns ameninţării tot mai mari a produselor contrafăcute, care nu corespund normelor sau sunt periculoase”, a declarat directorul general al OLAF, Ville Itala, la prezentarea raportului pe 2020.

Potrivit OLAF, au fost confiscate 52 de milioane de produse, precum geluri pentru mâini conţinând cantităţi periculoase de metanol, măşti care nu corespundeau normelor și kituri false de teste, fiind identificați 1.150 de operatori suspecţi.

Mulți dintre aceşti operatori au sediul în afara UE. ”Sunt multe firme care, în mod oportunist, pentru a încerca să profite de pandemie, s-au lansat într-o activitate fără să aibă nicio experienţă în domeniu”, notează anchetatorii. 

Pentru a ascunde identitatea infractorilor, au fost create, de la o zi la alta, rețele lungi de intermediari în numeroase ţări ale UE şi în afară, făcând dificilă identificarea lor, a explicat directorul general adjunct al OLAF, Ernesto Bianchi.”Se observă încă multă confuzie în problema de a şti cine trebuie să certifice, când măşti sosesc într-o ţară din UE înainte de a fi expediate într-un alt stat membru pentru a fi utilizate acolo”, a spus el.

OLAF a avertizat, cu această ocazie, și asupra pesticidelor contrafăcute, care reprezintă până la 13,8% din cele utilizate în UE, fiind un pericol pentru sănătate, o sursă de poluare a aerului, solurilor şi a apei, precum şi o ameninţare în special pentru albine.

În 2020, OLAF a finalizat 230 de anchete asupra unor cazuri de fraudă şi a emis 375 de recomandări autorităţilor naţionale şi europene. Oficiul va lucra de acum în colaborare cu foarte noul Parchet European, intrat în funcţiune la 1 iunie, care are de asemenea competenţe în materie de fraudă, dar care, spre deosebire de OLAF, are putere de urmărire penală, potrivit Agerpres. 

 

By admin